perjantai 12. kesäkuuta 2015

Epicafied again

Epica on bändi, jota ei tavallisesti tule kuunneltua paljoa kerrallaan (tosin mitäpä sitä enää nykyään niin tulisikaan), mutta jonka Suomen-keikat ovat aina must see -juttu. Uusin levy, The Quantum Enigma, ilmestyi viime keväänä eli hollantilaisten rantautumista Suomen kamaralle oli saatu hetki odotellakin, mutta parempi myöhään kun ei ollenkaan!

Nosturin pihaan (seuralaiseni Iinan vaikutuksesta jo vähän turhan aikaisin) saavuttuani sain taas perinteiseen tapaan kirota merenrantaa, joka muistutti olemassaolostaan aika hanakasti. Helsinki pls. Kohta voisin myös varmaan alkaa tehdä jo listaa paikoista, joissa ei kannata yrittää kiinnittää tekoripsiä, ellei sitten tykkää esim. jahdata niitä parhaassa tapauksessa pitkin pihaa. :D No joo joo, ei se jonotus lopulta niin paha ollut tuttujen seurassa, ja VIP-ihmisten päästyä sisälle sain myös tilaisuuden lämmitellä puheen osalta taas vähän jäissä ollutta englantia korealaisen sekä espanjalaisen tytön kanssa. Kun meidän vähemmän lipuistaan maksaneidenkin sisäänpääsyn aika tuli, mahduin muuten Iinan ansiosta eturiviin vippien sekaan vielä vallan mukavasti, yay!

Amberian Dawnin peruutusta paikkaamaan saatu Arion oli mulle tuttu jo yhdeltä aiemmaltakin lämppäyskeikalta, mutta sen syvällisemmin en ole poikien tuotantoon tutustunut. No joo -matskua, on sitä huonompaakin kuultu. Nyt oli tietysti mukava kun biisitkään eivät kaikki olleet vain täysin vieraita, ja Burn Your Shipille pääsi taas hymähtelemään, höhö. Jokin muu paikka kuin Nosturi ja jokin muu oma sijainti kuin eturivi olisivat soundien kannalta tehneet musiikille ehkä paremmin oikeutta, mutta sille nyt ei voinut mitään. Joo, kuten näkyy, on taas vähän hankala muistaa itse keikasta kovin paljoa näin kauan myöhemmin, mutta todetaan että oli ylipäätään kiva kun alkuperäisen lämppäriesiintyjän tilalle saatiin muukin porukka kuin eräs toinen A:lla alkava, suorastaan kansalliseeposmaisen suomalainen metallibändi. Hyvää jatkoa ja menestystä nuorillemiehille!


Epican aloittamiseen ei ollut tuosta enää aika eikä mikään, ja vaikken ollutkaan osannut taas mitenkään aivan hirveästi odottaa keikkaa, oli sen alku kuitenkin varsin kiva hetki. Toisin kuin edellisen esiintyjän kohdalla, nyt (sentään) laulusoundit kuuluivat todella hyvin! Aloitusbiisi The Second Stone ei kuulu isoimpiin suosikkeihin mutta oli mukavan menevä veto kuitenkin, ja jo seuraavaksi yleisöä hemmoteltiin sinkku The Essence Of Silencellä. Itse olisin vielä ainakin hetken aikaa antanut kuulijoiden lämmetä kunnolla kaikella muulla ja säästänyt tuon myöhemmälle, mutta kuinka vain, kelpasihan se jo tuossakin.
Ja mitäs sitten tapahtui? Bändi ilmoitti seuraavaksi palaavansa setissä hieman ajassa taaksepäin Consign To Oblivionin ilmestymisen juhlavuoden kunniaksi, ja tosiaan, soimaan lähti The Last Crusade ensimmäistä kertaa mun todistaessani. Enhän mä tuotakaan ole pitkiin aikoihin kuunnellut sen kummemmin, mutta aikanani tykkäsin ihan kamalasti, joten ei mikään ikävä muistelutuokio ollenkaan.


Unleashed oli mielestäni vähän turhan 2009, mutta sen jälkeinen Storm The Sorrow taas todella piristävä tapaus, ai että. Sekin oli kuitenkin vielä melko pientä verrattuna sitä seuranneeseen yllätykseen: Fools Of Damnation! Siis Last Crusaden tyyliin tuokin oli jotain minkä kuulemisesta olin saattanut vain haaveilla ja haaveillut olinkin - jos muisti ei pahasti huijaa, kyseessä on ensimmäinen Epican biisi josta innostuin kunnolla tykkäämään silloin joskus 2008. Erityisesti progemaisempi väliosa oli niin hyvällä tavalla korviahivelevää kuultavaa ja koettavaa, että huhhuh. Ihan ehdoton kohokohta!
Harmi että tätäkin kohtaa kirjoittaessani on keikasta ehtinyt kulua jo toista kuukautta, sillä muistissa ei tietenkään ole säilynyt yhtä kirkkaasti esim. bändin pelleilyt lavalla. Niitä kuitenkin riitti! Nauraa sai mm. sille, kun Simone jollekin Coenin ja Isaacin (?) toimille revettyään joutui jättämään meneillä olleesta biisistä rivin tai pari laulamatta, ja esitti sitten hakkaavansa bändikaveriaan mikillä päähän. Coen nyt oli taas muutenkin ihan paras, sehän tuli Sancta Terran aikana lavan ja yleisön väliselle lattiakaistaleelle hengailemaan ja soittelemaan ja mitähän vielä... Kuten tämän ryhmän kanssa olen saanut aiemminkin todeta, oli tosiaan ilo seurata kuinka muusikoilla ihan oikeasti näyttää olevan hauskaa lavalla.
The Quantum Enigma -levy(kään) ei ole iskenyt muhun kovinkaan lujaa, mutta sen loppukeikastakin kuullut edustajat olivat kuitenkin kyseisellä mittapuulla aika lailla parhaita mahdollisia: Natural Corruption, Victims Of Contingency ja Unchain Utopia. Vanhemmasta materiaalista Cry For The Moon ei ihan jaksa enää innostaa yhtä kovasti kuin joskus ennen, mutta ainakin keikoilta tuttua laulatusosiota oli ihan piristävästi uudistettu. Design Your Universe oli pituutensa puolesta musta hieman outo valinta settiin, mutta mikäs siinä, ainakin tuntui kelpaavan monille ympärillä todella hyvin. Karkelot päätti tuttuun tapaan Consign To Oblivion, ja vaikka vaihtelu tietysti saattaisi joskus virkistää, biisin viimeisen puoliskon aikana ei kyllä varmasti tullut ajateltua niin.

Siinä missä ensimmäinen puolikas keikasta oli mulle melkeinpä täyttä timanttia tai jotain jalokiveä nyt ainakin, loppuaika ei biisien puolesta sisältänyt enää mitään itselleni niin spesiaalia, minkä huomasi kyllä fiiliksissäänkin. Kokonaisuutena show oli kuitenkin hurjasti parempi kuin bändin edellinen keikka Suomessa (no shit, kai nyt kun vertailukohtana oli kaksi kuukautta sitten tapahtunut Retrospect-spektaakkeli :D), ja jos nyt en ole seuraavaan mennessä jo ihan totaalisen kyllästynyt kaikkiin vanhoihin suosikkeihini, eiköhän sellaisellekin tule vielä mentyä. Kiitos esiintyjärykmentille sekä tietysti myös seuralle!

3 kommenttia:

 1. "oli mielestäni vähän turhan 2009" <--- Onks toi joku "lääst siisonin" parannettu versio, et pittee sanoo vuoslukuna jokin niin vanha asia? :'D huvitti kuunnella laivalla tota samaa hokemista,
  pitäs varmaa omaan käyttöön ottaa kanssa, mut miu ongelma o ettei välttämättä muista vuoslukuja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho, luulin jo vastanneeni tähän mutta kone huijasi, sorry! Ja niin siis tosiaan, juuri sitä se on :D Ai miten niin valitin laivalla joistain asioista, hups...

   Poista
  2. Et sie paljoo valittanu :D mitä ny vähä spämmit senki edestä hehe!

   Poista